Informatii
Proiectul „Si eu mananc sanatos”
- februarie 13, 2017
- Posted by: Duca Laurentiu
- Category: Proiecte locale

ECHIPA DE PROIECT:
Prof. înv.primar Balmuș Clementina
Înv. Zlotea Dorina
ARGUMENT:
O alimentație sănătoasă și adecvată necesităților organismului este cheia asigurării unei creșteri și dezvoltări armonioase somatice, dar și psihice, emoționale și afective. Dieta potrivită are un rol determinant în îmbunătățirea calității vieții, menținerea unei bune stări de sănătate și creșterea duratei medii de viață.
Nu este întotdeauna simplu să îi convingem pe cei mici să mănânce sănătos. Însă efortul merită din plin, deoarece o alimentație sănătoasă încă din copilărie scade riscurile multor boli la vârsta maturității, cum ar fi osteoporoza, cariile sau diabetul. În plus, cifrele arată că în prezent, numărul copiilor supraponderali cu vârsta cuprinsă între 3-17 ani este în creștere alarmantă, o treime dintre aceștia fiind chiar obezi. Cauzele reprezintă o combinație de alimentație nesănătoasă, bogată în calorii și o scădere a activității fizice zilnice, o bună parte din timp fiind petrecută în fața calculatorului sau a televizorului.
Cel mai problematic aspect este acela că, de regulă, aceasta supraponderabilitate se menține și în anii maturității, crescând astfel riscul apariției bolilor asociate (hipertensiunea și afecțiunile sistemului circulator). Motivul creșterii în greutate este simplu: multe dintre obiceiurile alimentare, fie că sunt sănătoase sau nu, se mențin și odată ce ajungem adulți, deseori pe întreaga perioadă a vieții. De aceea, este absolut necesar ca elevii să fie adopte atitudini pozitive legate de alimentație, și să dobândească deprinderi pe care școala să le întărească sau să le formeze, după caz,, oferind astfel valoare universală regulilor unui stil de viață sănătos.
SCOPUL PROIECTULUI:
Formarea deprinderilor de alimentaţie sănătoasă în rândul școlarilor din ciclul primar, concomitent cu implicarea activă a părinţilor pentru consolidarea comportamentelor sănătoase.
OBIECTIVELE PROIECTULUI:
- Reducerea consumului de alimente nesănătoase în rândul populaţiei şcolare;
- Promovarea unor comportamente alimentare sănătoase adecvate sănătăţii fizice şi psihice a elevilor;
- Conştientizarea părinţilor despre efectele alimentaţiei asupra randamentului şcolar al elevilor;
- Stimularea aptitudinilor artistice ale elevilor şi cultivarea gustului estetic;
- Dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi colaborare efectivă în cadrul grupului.